torsdag den 26. juli 2012

Værdien af et ben

I går spurgte jeg på min facebookside og du havde tænkt over hvor meget dit ene ben var værd?

Umiddelbart kunne det jo lyde som et dumt spørgsmål, for sådan et ben er man jo født med så hvorfor skulle man sætte en pris på det?

I dag har jeg mødt en ung kvinde der har gjort netop dette. Faktisk kunne hun sætte en pris på hver enkel del af sit venstre ben fra lidt over knæet og nedefter.. Der var en del tal og jeg skal nok lade være med at kede jer med detaljerne (også fordi jeg ikke kan huske dem alle) ... men alt i alt løb (fun intended) hendes venstre ben op i omkring 350-400.000 kr. og det var hendes almindelig ben... så havde hun ekstraudstyr til at løbe på men mere om det senere.

C-Leg protesen: Til venstre: Selve protesen hvor der bl.a. er en microprocessor, der ud fra det tryk der kommer fra foden kan regne ud hvor meget benet skal svinge for at give et normalt gangmønster. Til Hø. øverst: et cover til protesen i plast der giver benet lidt mere "fylde" og samtidig beskytter mod støv og snavs. Højre nederst: Et nærbillede af knæleddet.

Som jeg også skrev på facebook så var alt det her relateret til Beskytter 2. Hvis du er en af de heldige der har læst Beskytter så vil du måske allerede have luret hvordan dette er relateret til Beskytter-universet. Den person i Beskytter, der mangler sit ene ben får en væsentlig større rolle i forsættelsen og derfor har jeg i lang tid ønsket mig at komme i kontakt med en der rent faktisk levede med det. Der findes utrolig meget faglitteratur om emnet og oddsene er at jeg som snarlig fysioterapeut også ville kunne forstå størstedelen af det, men det der gør det interessant (synes jeg) er hvordan hverdagen hænger sammen. Ting som jeg tager for givet som at gå og tage sko på, gøres anderledes. Eksempelvis det med skoene. Undervejs i vores samtale i dag så skal hun lige vise mig noget og pludselig så vender hendes ben fuldstændigt forkert!. Underbenet er roteret 180 grader og bøjet så foden peger lige op i luften... Jeg skulle da lige hilse at sige at det er ret svært at føre en normal samtale når det lige pludselig sker :D Men for hende er det helt naturligt og det er den slags jeg tænker kunne være interessant at belyse...

Vi snakkede nemlig lidt om fordomme og kom frem til at mange af de fordomme der var på området var ofte nogle som de amputerede selv havde (jeg skriver ofte og ikke altid) men for omgivelsernes skyld var det mere, at de ikke vidste hvordan de skulle snakke til en, der havde fået amputeret f.eks. et ben. Jeg forestiller mig det er elefanten i rummet situationen. Alle sammen kan se den, men der er ikke rigtig nogen der ved hvordan de skal bringe emnet på banen. En af de ting jeg fik at vide i dag var blandt andet, at hvis der var noget jeg ikke forstod så skulle jeg endelig spørge. Da jeg fik det at vide blev jeg jo helt glad inden i for det var netop det råd som Captain havde givet Roy i bogen, så en ting havde jeg da fået fat i :)

Jeg glæder mig til at se meget mere til hende og hvis dette indlæg nu har pirret din nysgerrighed, så kan du jo stille dine spørgsmål her i kommentarfeltet. Så skal jeg videregive dem næste gang jeg ser hende :D

Løbetilbehør: skiftes ud med en umbracconøgle.Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: