lørdag den 24. marts 2012

Årets første grilldag

I hvert fald hjemme hos os var i går aftes... Egentlig skulle det have været i søndags da min far kom med min søn, men gasflasken jeg havde fået af ham, viste sig at være tom og det var først i torsdags jeg fik den byttet på Q8 på Hobrovej i Skalborg. Egentlig var min flaske af mærket viking og det de havde til at stå var Primagas, men personalet var super hjælpsomt og for 225 kr. kunne jeg bytte flaskerne... Så nu er vi vist dækket ind til hele 2012 grillsæsonen, som jeg spår bliver meget lang :)

Men vi skulle jo teste den i aftes så torsdag lavede vi dej til indbydende italienere og fredag lavede jeg 14 bøffer a la Jamie Oliver... Men vi kunne jo ikke spise så mange bøffer, så allerede torsdag aften gik sønnen og jeg over til naboen og inviterede dem på aftensmad... Jeg ved ikke hvordan dine naboer er, men af en eller anden grund havner jeg altid et sted hvor der er super gode naboer...

Det kom godt nok til at gå lidt ud over vores spareudfordring, sådan at invitere gæster lige pludselig, men vi har flyttet forårsrullerne fra fredag til søndag så dem glæder jeg mig til at lave i morgen aften... Tror ikke de skal grilles, men jeg har "fundet" en sej butik som jeg helt sikkert skal vende tilbage til... men mere om den i morgen aften, hvor der også (DAM DAM DAAAAM!) kommer en opgørelse over hvad vi har brugt penge på i denne uge... Faktisk synes jeg vi har gjort det ret godt, men nu får vi se i morgen.


 Ja.. Der står cola på bordet, men det er faktisk ret sjældent der gør det efterhånden. Min colaopsparing jævnfør to-do 2012 (punkt 4) har for længst passeret 1000 kr. og jeg ved også godt hvad de skal bruges til. Men det skal i nok læse om, når den tid kommer.

Her kommer lige opskriften på Italienere og bøffer.. Ikke så meget for din skyld, men mere så jeg selv har noget til fremtidig reference :)

Jamie Olivers Burgere (Fra Jamie's Amerika)
14 stk. á 125 gr. (Quaterpounder) +/- 5%
  • Olivenolie
    1000 gr.. hakket ko (max 12-15% fedt)
  • 4 mellemstore rødløg. Fint hakket
  • 150 gr. rasp (I stedet for fintblendet toastbrød)
  •  2 tsk. havsalt
    2 tsk. friskkværnet peber
  • 2 stort æg, letpisket
  • 100 gr. friskrevet parmasanost (jeg hakker det fint i minihakkeren)
Det finthakkede rødløg steges i olivenolien på en varm pande til løgene er bløde og blanke. Sættes herefter til afkøling.
 Bland herefter alle ingredienser i en stor skål. Når farsen er rørt godt sammen formes bøfferne.  Læg de formede bøffer i køleskabet i en times tid til afkøling (det gør at bøfferne holder bedre sammen når de steges.. Dette er meget vigtigt, hvis ikke du vil have millionbøffer i dine burgere)
Tip: Jeg vejer bøfferne af på en vægt og lægger den midt på et stykke mellemlægspapir. Derefter lægger jeg et madlavningspapir mere ovenpå og klemmer bøffen med et lille skærebræt, så den går helt ud til kanten af papiret. Så er de lige til at vippe over på panden når de skal steges plus de kan stables i køleskabet..

 
Indbydende italienere (Fra Rikke Grybergs Byens bedste brød)
Helt klart mine favoritboller, der her i huset også bruges til burgerboller.

10 gr. gær
4 dl. vand
1. tsk. salt
1. tsk honning
50 gr. rugmel
250 gr. italiensk hvedemel (tipo "oo" der oftest er billigere at købe i Metro hvis man har kort dertil)
200 gr. fint durummel
1 stor spsk. olivenolie

1. dag:
Gær opløses i vand. honning og salt tilsættes og derefter de tre slags mel. Ælt langsomt det hele sammen i 12 minutter (ja.. der står 12 og det er bl.a. derfor jeg er glad for vores Køkkenmaskine) Kom derefter en smule olivenolie i en skål og læg dejen heri. I køleskabet med den og gem den til næste dag. (hvis du har travlt kan du bruge 20 gr. gær. lade dejen hæve i 1 time. form brødene og derefter lade dem hvile 2 timer mere)

2. dag
Kom durummel på bordet og vælt forsigtigt dejen ud af skålen. Form 10-12 boller og rul dem i  durummel inden de sættes til hævning på en bageplade med papir i ca. 2 timer.

Varm ovnen op til 230 grader med en bradepande i bunden. Skær et snit i brødenes overflade med en skarp kniv (noget jeg altid glemmer og jeg tror ikke det påvirker smagen ;) sæt brødene midt i ovnen og hæld en dl. vand i bradepanden. Skrue ned til 200 grader og bag brødene i 12-15 minutter
 

Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: