onsdag den 9. november 2011

Ahornmarineret ondskab

Egentlig skulle dette indlæg have heddet ondskab og ahornmarineret kylling og spareribs. Men fordi jeg nu praler af titlen forfatter så ved jeg jo at nogle gange er det ok at undlade et par ord hist og her for at skabe nysgerrighed hos læseren.Og hvis du læser dette så må det jo alt andet lige betyde at jeg havde ret.Anyway... For meget lang tid siden kom FOF med deres blad vedrørende aftenskolearrangementer og blandt it for begyndere, it for seniorer, lær spansk, italiensk, japansk, finere madlavning for grimmere mænd og så videre var det et foredrag som så virkelig spændende ud. Det var Bent Isager-Nielsen, der i mange år var leder for politiets rejsehold. Foredraget var baseret på hans bog ”Man jager et bæst og fanger et menneske” og taget i betragtning af emnet, så var det ganske underholdende og til tider morsomt. Bent Isager-Nielsen er rigtig god til at fortælle og det virkede umiddelbart som om hele foredraget var improviseret. Ikke noget, der normalt anbefales, men han lagde ud med at skrive med en meget dårlig sprittusch på et whiteboard, hvad han havde tænkt sig at snakke om. Og spurgte publikum om der var noget de kunne tænke sig at vende og holdt foredraget med udgangspunkt i det.Når jeg siger han spurgte publikum, så er det et gæt. For FOF havde alt andet end styr på lortet i går. De havde skrevet i deres blad, at foredraget blev afholdt i aftenskolernes hus, så der mødte vi op kl. kvart i syv (arrangementet startede kl. syv): Foredragssalen var låst og der var ikke skiltet nogle steder. Efterhånden som de andre aktiviteter i huset gik i gang stod vi 10-12 mennesker og det viste sig at vi alle skulle med til samme foredrag. Fem over syv var der stadig ingen Bent Isager så en af de andre ringede til et kontaktnummer, der hang nede i lokalerne. Som var tiltænkt at man skulle kunne ringe til, hvis der nu var noget der ikke gik som planen.Den første hun fik fat i var en mand, der meget kort svarede ”Det ved jeg sgu' ikke noget om. Prøv hende den anden” Hende den anden havde telefonsvarer på og ringede tilbage fem minutter efter (da vi alle var ved at gå hver til sit igen). Det viste sig, at arrangementet var flyttet til Aalborg Kongres og Kulturcenter!!!

Under al kritik, synes jeg og især når de har emailadresser på samtlige af os der stod og ventede. Hvor svært kan det være, at skrive en mail eller måske endda bare sætte et skilt på døren?Vi kom dog kun 15 minutter for sent og jeg var glad for, at vi besluttede os for at deltage alligevel. Vi havde overvejet at aflyse og tage på café i stedet.Anyway... Nok gjalde for denne gang. Essensen af hans foredrag er lidt som titlen antyder, at han har oplevet resultatet af forbrydelser, der er så voldsomme og ekstreme, at man har lyst til at sige, at dette KUN kan være resultatet af et bæst. En eller anden sindsforvirret personlighed, der slet ikke har hold i virkeligheden.Men den triste sandhed er, at ondskab findes i helt almindelige mennesker. Han sagde det meget firkantet, at hvis man havde været offer som barn ville man ofte blive gerningsmand som voksen. Hvilket lægger et vis pres på os som forældre synes jeg selv :)Det at ondskab findes i helt almindelige mennesker og ikke kun i superkarikerede skurke fra Hollywood, er både skræmmende og interessant synes jeg. Ud fra et forfattermæssigt synspunkt altså. Fra et personligt synspunkt, håber jeg stadig at når mennesker er i stand til unævnelig ondskab, er de vel i princippet også i stand til uselvisk godhed ikke?Det er da i hvert fald hypotesen jeg arbejder ud fra i mine romaner. Så lader jeg andre beskrive vold og mord i blodige detaljer ;)Der var mange andre spændende historier fra foredraget, men det er ikke noget jeg skal kede dig med her. Jeg kan kun opfordre dig til, at se hvornår han holder foredrag et sted i nærheden af dig. Og hvis det er FOF der står for det, så tjek lige op på adressen. Just in case. :)Og nu til noget helt andet.Ahornmarineret kylling og spareribsOpskriften stammer fra Nigella's Express (af Nigella Lawson), men jeg skriver den som jeg lavede den. • 1,2 kg. Flade spareribs (fra Bilka) skåret i stykker
 • 6 kyllingeunderlår med skind(også fra BilkaMarinade:

 • 5 dl. Æblejuice
 • 8 spsk. Ahornsirup
 • 4 spsk vegetabilsk olie
 • 4 spsk. Kikoman Soya
 • 4 stjerneanis (køb gerne stort ind da dette er en julesæsonvare)
 • 2 kanelstænger, flækket på langs
 • 10 fed hvidløg


Fremgangsmåde:
Fordel kød og marinade ligeligt i to fryseposer (eller hæld det hele i en meget stor frysepose) og sørg for det ligger på fad, hvis nu der skulle gå hul på posen.

Bør marinere mindst natten over og gerne op til 2 døgn.

Når du er ved at være klar til at spise hælder du alt over i en meget stor eller to mindre bradepander. Sørg for at kyllingerne vender med skindsiden opad. Sættes i ovnen ved 200 grader i fem kvarter.

Raspkartofler
 • 1-1½ kg skrællede kartofler, skåret i 1/4 eller 1/8-dele alt efter størrelsen
 • 2 dl. Olie
 • 2. dl. Rasp
 • krydderurter efter smag. Jeg brugte:
 • 2 spsk. Oregano
 • 1 spsk. Basilikum
 • 1 tsk. Salvie
 • 1. tsk. Herbes de provance
 • 1. tsk. Peber
 • 2 tsk. Groft salt
Fremgangsmåde:
I en frysepose og ryst grundigt til alle kartofler er dækkede med rasp og krydderier.

Jeg satte dem i ovnen (varmluft) under kødet da der var 37 minutter tilbage og da der var ca. 15 minutter tilbage byttede jeg dem rundt så kartoflerne var øverst og tændte for grillen det sidste kvarter.Alt var Well done da uret bippede.Christian W. Jensen

1 kommentar:

Anna Banana Butterhair sagde ...

Og smagte pragtfuld :)