søndag den 21. februar 2021

Carnitas til dagevis

I forbindelse med at jeg har overtaget madplanlægningen så har jeg været flittig bruger af youtube til at få inspiration. Hvis ikke du kender ham her så er det helt sikkert gået glip af noget. Han hedder Ethan Chlebowski og som han selv siger så er han en madnørd der kan lide at lave bedre mad og dele det med os :) 

Så vidt jeg kan forstå på ham så er han oprindelig fra Polen, men har bosat sig i USA og på, tror jeg, mindre end et år har han fået opbygget sin madblog til at han kan leve af det... Hvilket jeg bestemt synes er berettiget. Jeg har set en hel del af hans videoer, bl.a. omkring indretning af køkken, hvordan man sliber knive på vådsten og hvordan man frisker en slibning op med strygestål... og ja.. også hans madopskrifter som jeg tilføjer til bloggen her i dag.

Carnitas


Ingredienser
  • Nakkefilet
  • 1-1½% Salt

Fremgangsmåde:
Skær din nakkefilet i tern af ca 2,5 x 2,5 cm. 
Vej det og tilføj det der svarer til 1 til 1,5 % af vægten i salt.
Jeg havde en nakkefilet på 2500 gram så jeg skulle bruge mellem 25 og 37,5 gram salt. Jeg endte med at bruge 32 gram. 
Hæld kød i en gryde (gerne en tykbundet en hvis du har det). drys salt over og hæld koldt vand ved til det lige dækker. Hvis der stikker enkelte kødstykker op så er det også okay.
Sæt det over varme ved Medium høj (hvilket jeg tolker som 6-7 på en 9 skala på mit komfur og få det i kog.
Når det koger skrues der lidt ned for varmen til medium av (3-4 på min skala) og lader det simre. 
og simre. Og simre. Det tog godt og vel 2-3 timer her hos mig. Ethan siger det tager omkring 1½ til 2 timer, men jeg tror forskellen er at han enten bruger mindre kød eller også bruger han en lav gryde med større bundareal så vandet lettere kan fordampe. 


I hvert fald. Da der var gået knap 3 timer begyndte kødet at faldet fra hinanden når jeg rørte rundt i gryden. Så her hældte jeg væden over i en skål(der på dette tidspunkt bestod af næsten lige dele vand og fedt). Lad det bundfælde og sig fedtet fra. Det skal du bruge senere når du skal gøre kødet serveringsklar.

Du kan nu enten lade kødet blive i de stykker de er kogt som, du kan hakke det eller du kan mose det. Jeg valgte nr. 3 og til det formål brugte jeg en mudler fra mit barskab. Det egnede sig fremragende til formålet. Det er ifølge Ethan også den måde der bedst beholder fedtet i kødet hvilket er essentielt når det skal gøres serveringsklar. 
Når det skal serveres så tager du noget af kødet og lægger på en varm stegepande og lader det sprødstege. du kan evt. bruge noget af det fedt du gemte tidligere.

Når det er stegt sprødt vender du det om og steger den på den anden side også og så kan du med fordel smide en majstortilla på. Varmen fra kødet er nok til at varme din tortilla og så kan du med en palet vende det om så tortilla er under og kødet ligger på den. Jeg havde ikke majstortillas men skar en hvedetortilla ud i "serveringsstykker".. dryssede med lidt pico de gallo fordi det var det jeg havde. Men det kunne helt sikkert godt have brugt en kick af nogle løg og evt. lidt ost. 

Anyway... Kødet i sig selv er rimelig smagsneutral, eftersom det kun er krydret med salt. Så senere på aftenen brugte jeg det i en Mac'n'cheese (opskriften skal lige tweakes lidt inden den kommer på bloggen)... Men fordi kødet er så neutral så kan det også steges på panden og når det er sprødt hældes over med lidt barbecuesauce og smides i en bolle til en gang pulled pork. Eller som Ethan viser på sin blog så kan det steges med lidt løg og hvidløg, tilføjes lidt pastavand og parmasanost og laves til en pastaret.

Uanset hvad så er der Carnitas til dagevis. Jeg fik 5 poser med ca 300 gram kød ud af det. Jeg brugte en pose til Mac'n'cheese i går og kunne godt finde på at give en portion en gang tacokrydderi til når vi skal have tacos i aften. Bare lige for at teste det :) Nakkefilet er nemlig ofte på tilbud til 19,95 pr halvkilo så prismæssigt ligger det i den billige ende. Og ja.. Jeg er også ved at bage boller så måske kan jeg også få testet pulled pork retten en af dagene.


Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: