mandag den 13. juli 2020

Cheesy goodness og datenight

Sidste gang jeg skrev her på bloggen så var det bl.a. om en madtodo hvor jeg skrev at jeg ville prøve mig med en ostesauce. Jeg fandt originalopskriften på youtube af alle steder... Det var vist kanalen sous vide everything der havde en episode om cheese bombs og jeg kan ærlig talt ikke huske hvordan jeg endte på den video, MEN jeg er glad for jeg gjorde.

Det viste sig nemlig at alle mine tidligere forsøg på at lave ostesauce har været velmente, men har alle sammen manglet den hemmelige ingrediens. E331. Det er et tilsætningsstof som (så vidt jeg husker) bliver udvundet af salten fra citrusfrugter) så på farlighedsskalaen er det bestemt ikke en af de slemme... Hvis jeg altså husker rigtigt :)

Anyway.. E331 gør at fedtet i osten ikke stivner på samme måde som det normalt vil gøre og blander sig med mælkeproteinerne. Kort sagt så gør det at osten ikke stivner selv om den er kold.

Ostesauce

300 gr cheddar i tern
300 gr. minimælk 
6 gram E331
2 stk jalapenos uden kerner

Fremgangsmåde:
Tænd sous viden på 74 grader. Det må godt gøres i god tid da det tager lidt tid at få den derop. Skær osten i tern og hæld det i en pose sammen med mælk og tilsætningsstof. Pres så meget af luften ud af posen som du kan inden du forsejler den. Hvis du har en kammervacuummaskine så er det sikkert let nok, men det kan altså lade sig gøre uden :)

Den skal have mindst 20 minutter ved 74 grader. Når den har fået det så vil du opdage at den ikke er helt homogen. Kør stavblenderen igennem til du har en ensartet konsistens og bon appetit.


Vi spiste det med nachos og det var et hit. Fremtidige planer er at bruge det som på youtube kanalen til at hælde over en burger.

Men det er ikke alt jeg har tænkt mig at bruge dette nye tryllepulver til. Jeg har tit lavet bearnaise i sous viden også og det har også tendens til at størkne når det bliver afkølet, men i teorien bør det have samme effekt hvis det er fedtet i smør der ikke stivner som fedtet i osten..

Og ja. Så findes der jo en verden af ost derude der bare venter på at blive lavet til sovs/dip :)Anden del af overskriften hænger sammen med at vi var helt børnefri i lørdags for første gang siden engang i januar tror jeg.

Det fejrede vi med aftensmad som vi var ret sikker på børn ikke ville kunne lide. Vi fik Risotto med mørbrad i og det var GODT

Risotto med svampe, parmesan og mørbrad
Som jeg lavede den:
(original fundet HER)

 • 30 gram tørrede Karl Johan svampe (udblødt)
 • 1 løg finthakket
 • 2 fed hvidløg
 • en svinemørbrad, afpudset og skåret i tern
 • olie til stegning
 • 300 gr. risotto ris
 • 1 liter grøntsagsbouillon
 • 2½ dl hvidvin (Jeg brugte Lindemans hvidvin)
 • ca. 100 gram smør
 • 100 gram friskrevet parmesan
 • Salt og peber

*Opskriften siger originalt et halvt bundt hakket persille. Det havde jeg ikke. Det smagte rigtig godt uden, men jeg vil ikke udelukke at lidt grønt vil gøre retten mere indbydende at se på.

Fremgangsmåde:
- Hak halvdelen af svampene fint og steg det i olie på panden sammen med løg og hvidløg.
- Inden det får farve så tilsæt halvdelen af smørret og lad det smelte.
- Tilsæt svinemørbrad i tern og brun dem af.
- Tilsæt risene og rør rundt til risene har absorberet fedtstoffet.
- Tilsæt hvidvinen lidt af gangen (ca. en dl. af gangen) og rør rundt til det er absorberet.
- Tilsæt bouillon lidt af gangen som med vinen og lad risene absorbere det.
- Når du er ved at være til ende med bouillon tager du den anden halvdel af svampene og steger i halvdelen af det restende smør til de er sprøde.
- Når al bouillonen er absorberet så tilsættes det sidste smør og parmesanen og rør det godt rundt. 
- Drys de smørstegte svampe på toppen eller server ved siden af.


Jeg har intet billede af risottoen, men køn var den ikke

Ingen kommentarer: