lørdag den 30. december 2017

Nytårsmenuen 2017

Det er ved at være godt længe siden der sidst blev blogget. På trods af at jeg havde tænkt mig at blogge et par gange her i december. Sidste gang jeg havde lyst til at blogge så var det omkring årets julekagebagning den 9. december hvor min søster og min søn og jeg stod for årets produktion af pebernødder og vanillekranse...

Anyway.. Det må lige komme på et senere tidspunkt for nu til dagens emne :)

Tasja, jeg og børnene skal i år fejre nytår hos mine svigerforældre og Tasja har vist meldt mig til at hjælpe til i køkkenet. Hvilket jeg faktisk har det helt fint med. Så kan jeg nemlig bruge lørdagen i dag, med at høre musik, se serier og nusse om maden til i morgen aften.

Vi skal have:

Forret:
Tunroulade m. rejer, brød og creme fraiche dressing

Hovedret:
Oksemørbrad
Hasselbach kartofler
kogte bønner
Rødvinssauce med skalotteløg
Broccolisalat og Tomatsalat
(Pommes til børnene)

Dessert:
Tuc-kage


Det jeg skal have forberedt i dag er tunrouladen, oksemørbraden, kartoflerne og rødvinssaucen. Ideen er at rouladen bliver lavet færdig i dag, men at de andre dele bliver gjort klar og vacuumpakket så de er lige til at gå til i morgen. Det nye i menuen er oksemørbrad.

Mht. mørbraden så har jeg allieret mig med Danske Sous vide Entusiaster på facebook og der lyder koncensus til at at være 2-3 timer ved 56 grader så her bliver der valgt 2,5 time ved 56 grader og så i et vandbad udenfor så den kan køle hurtigt ned... så i morgen så ryger den i sousvide igen ved 55.5 grader i en time og så på en varm pande inden udskæring og servering. Har lidt overvejet at prøve noget nyt når jeg skal brune stegen af. Jeg plejer at brune af i smør, men problemet med det er at de høje temperaturer der skal til for en hurtig afbruning ender med at brænde .... et eller andet i smøret.. tror måske det var mælkefedtet og det giver en suboptimal smag... Alternativt kunne man brune af i klaret smør, der skulle være bedre til at håndtere de høje temperaturer uden at smage brændt, men det jeg har overvejet at prøve er en kombination af klaret smør og solsikkeolie.

Jeg fandt lige denne fine oversigt, der viser rygepunktet ved forskellige fedtstoffer: Den siger at rygepunktet for smør er 177 grader og rapsolie (som jeg plejer at have i huset) er 204 grader.

Hvis jeg erstatter de to med solsikkeolie (227 grader) og klaret smør (252 grader) så skulle jeg kunne komme væsentlig højere op i temperatur før jeg får en brændt smag på kødet. Så ja... Det har jeg lige besluttet at det bliver jeg nød til at prøve :)

Det er planen for i dag... Så nu da jeg  har skrevet opskriften ned så kan det være jeg skal begynde at lave mad :)

Godt nytår derude.


Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: