søndag den 3. december 2017

Så er det snart jul!

Men dette blogindlæg har intet med julen at gøre for som overskriften siger så er det SNART jul... men ikke endnu :P

Denne weekend havde jeg besøg af Tasja. Hun er helt vild sød, MEN... hun er også meget glad for fisk.. Hvilket min søn også er og faktisk en hel del i min omkreds er... Jeg er bare ikke lige fisketypen. Der er et eller andet med konsistensen af fisk som jeg har meget svæt ved... Tun på dåse har jeg det fint med..(ISÆR i tunroulade) men der er fisken også blendet til uigenkendelighed så konsistens er ikke rigtigt et issue... Anyway.. Siden jeg har fået Anton, så har jeg vist på et tidspunkt lovet hende at jeg ville lave fisk i den til hende.

Det blev så her i weekenden og resultatet blev så godt at jeg har fået lov at lave det til hende igen.. well.. pretty much så ofte jeg har lyst :)

Da jeg handlede ind til middagen i aftes faldt jeg over et par laksefileter i Bilka og da jeg kom hjem blev de vacuumpakket enkeltvis med salt og smidt i fryseren. Da middagen lørdag aften skulle bestå af Oksestriploin så havde jeg planlagt laks til sen morgenmad/frokost lørdag og søndag. Det passede meget godt med at jeg vågner lidt før hende og da Anton er helt pjattet med det der wifi så kunne jeg starte den fra sengen og da den nåede 51 grader, røg fisken i dammen og efter 45 minutter var den klar til servering.. Som sagt. Jeg har fået grønt lys for at lave det igen :)


Disse to billeder er screenshots fra den app der følger med Anova'en. Som du kan se under billederne af fisken så er der 5 små cirkler og det er de forskellige forudprogramerede og da Tasja gerne ville have en mellemting mellem de to.. Ja, så blev den indstillet til 51 grader.Sous Vide Laks
 • 1 hel lakseside
 • Krydderier efter smag (f.eks. dild, salt, røgsalt)

Fremgangsmåde.
Krydr fisken på kødsiden og vacuumpak den.
Sous vide i 45 minutter (forvarmet SV) ved enten 48,9 eller 54,4 efter ønskede konsistens


Det var den ene nyhed her i weekenden. Den anden var vores okstestriploin vi fik lørdag aften. Jeg plejer at lave whiskeysauce når vi får rød ko, men for at prøve noget nyt så prøvede jeg med en rødvinssauce denne gang. Jeg har prøvet at lave det en enkelt gang før nede ved Tasja og resultatet blev noget der smagte af yoghurt... Ikke noget jeg tør gentage :) Så denne gang fandt jeg en opskrift på nettet og fulgte den: 

Skalotte/rødvinssauce: 
Opriginalopskrift fundet HER

 • 250 gr. skalotteløg, skåret i tynde skiver
 • 4 spsk olivenolie
 • 1 fed hvidløg, let knust
 • 1 stilk frisk rosmarin
 • 5 spsk balsamico eddike
 • 400 ml. rødvin
 • 400 oksebouillon
 • 25-50 gram smør
 • friskkværnet sort peber og salt


Fremgangsmåde:
Det skal siges, at min erfaring er at den her sauce tager væsentlig længere tid at lave end whiskeysaucen. Når det er sagt så vil jeg også sige, at den gør sig fortræffeligt til rødt oksekød.

1. Steg løgene i olivenolien ved høj varme i omkring 3 minutter til løgene er let brune. Der skal røres ofte så de ikke brænder på. Krydres med sort peber, tilsæt løget og rosmarin. Steg videre i ca 3 minutter under omrøring så løgene ikke brænder på

2. Hæld balsamicoeddiken i og lad det koge ind til en sirup. Herefter tilsættes rødvinen og saucen koges ind til det er reduceret til en tredjedel.

3. Tilsæt oksebouillonen og få de til at koge. Reducer herefter varmen og lad det simre indtil det er reduceret til omkring 250 ml. Fjern herefter hvidløget og rosmarinen (kasseres).

4. Smag til med salt og rør smøret i.

5. Tilsæt kødsaft fra stegen lige inden servering


Men siden det SNART er jul, så tænkte jeg at jeg lige ville prøve en hurtig opskrift af. Det er jo først næste weekend at min søster kommer og det store julekagebagningsprojekt løber af stablen. Men her mens jeg vaskede op i eftermiddag fik jeg den indskydelse at jeg ville prøve at lave brændte mandler. Der står en gut udenfor bilkas hovedindgang hele december og det er utrolig lokkende at gå forbi der.

Så jeg googlede brændte mandler og actifry og fandt en opskrift der i alt sin simpelhed lød på sukker vand og mandler.

Brændte mandler
Originalopskrift fundet HER

1 dl sukker
½ dl. vand
100 gr. mandler

Fremgangsmåde:
Hæld vand og sukker i actifry og lad den køre i 4 minutter. Tilsæt mandler og lad den køre 8-10 minutter mere.

Spred mandlerne ud på en bageplade. Lad dem herefter KØLE AF inden du prøvesmager dem :) Jeg er utålmodig af natur og derfor smagte jeg på dem lige efter de var kommet ud af ovnen og her er de bløde og minder slet ikke om det bilkamanden har. Men lad dem køle af og så smager de overraskende meget som "den ægte vare", selv om det ikke nødvendigvis ligner :)

Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: