lørdag den 6. august 2011

Farmors Frikadeller og fesne flødeboller

På det seneste har mange af mine blogs handlet rigtig meget om min kommende debutroman (Se Her). Men i dag har jeg fundet ud af at Mine ord er blevet optaget på madblogs.dk, hvilket jeg er meget glad for.

Så jeg tænkte at jeg ville fejre det med et indlæg om mad.

For det første har jeg jo fået KEN tilbage (læs her) og første dag lavede han kage og i går lavede vi lige frikadeller af et kilo gris i stykker.


Her er opskriften på Verdens bedste frikadeller. Engang hed de farmors frikadeller, men nu hedder de oldemorsfrikadeller efter min søn blev født.

Her er opskriften som Vi lavede den:

Frikadeller


1000 gr. hakket kalv/flæsk
2 æg
4 spsk. rasp
2 dl. mel
salt og peber
2 løg revet til mos.

I lang tid brugte jeg et rivejern til løgene, men så kom jeg i tanke om at min stavblender kun har to indstillinger når det kommer til løg. "urørt" og "mos". Så mos to løg smid det hele i skålen og lad KEN røre det godt sammen mens du rydder op i køkkenet. Derefter formede jeg dem til frikadeller på ca. 45 gram og så tænker du hvorfor 45 gram? Fordi jeg fandt en hjemmeside, hvor der står ca. bagetider på kød i ovnen. (Link her)

Jeg har ikke helt fundet ud af, præcis hvor lang tid de skal have, men det der med at tilberede frikadeller i ovnen er helt sikkert noget jeg skal gøre noget mere i. Det passer mig fint at køkkenet ikke stinker af frikadeller (selv om det ikke er så slemt). Det er bare smart når man laver mad i industristørrelser at kan tilberede 20 frikadeller af gangen i stedet for 7 som jeg kan få plads til på en pande.

I dag har faktisk været afsat til mad også. Min søster og jeg havde snakket om for længe siden at vi ville prøve at lave hjemmelavede flødeboller. Og i dag skulle være den dag. Hun hentede mig kl. 10 og dagen begyndte med indkøb i Bilka. Her fandt vi æggehvider, som egentlig var det eneste vi manglede til flødebollerne, men så havde vi også snakket om flæskesteg til aftensmad, så vi endte med at komme hjem med en 2,6 KG kamsteg.. (Resulterede fluks i en sms med aftensmadsinvitation til naboen, som jeg vidste var alene hjemme)

Anyway.. tilbage til flødebollerne. Opskriften fandt vi hos Karen Klarbæk (Opskrift her) og så var vi klar. (troede vi.. Fandt ud af at vi havde glemt chokolade hvilket er en væsentlig ingrediens i flødeboller :D)

Vi var lidt i tvivl om hvilke metode vi skulle lave dem ud fra, så vi kom frem til at det ville være en public service at teste begge metoder for at se hvilken en var den bedste så andre ikke behøvede at lave 40 flødeboller in the name of science :)

Metode 1: Skiver af ren marcipan trykkes flade og vendes i chokolade inden de lægges på en plade for at tørre. Når de er tørre sprøjtes skum på og herefter overtrækkes de med chokolade og stilles til tørring.

Metode 2: Skiver af ren marcipan trykkes flade og lægges på en bageplade. Skum sprøjtes på og de bages i ovnen ved 180 grader til skummet har "dannet skorpe". Herefter pensles de med chokolade og stilles til tørring.

Jeg kan ligeså godt indrømme med det samme, at det ikke lykkedes os at få det der skum til at virke. og chokoladen vi havde fået fat i var heller ikke super velegnet til projektet. Vi smeltede det over vandbad ved 14 tiden og ved 20 tiden var det stadig flydende.

Ved metode 1 fik vi kun vendt marcipanen i chokolade og sat dem i (naboens) køleskab. Da vi ikke kunne få skummet stiv nok til at det kunne holde form uden at komme i ovnen blev denne metode erklæret død.

Metode 2 gik, ikke meget, men lidt, bedre. De blev bagt i ovnen og penslet med chokolade og sat i køleskabet. Problemet var bare at chokoladen begyndte at smelte når man rørte ved dem. Hvilket ikke er optimalt for en chokoladeovertrykket flødebolle... Det sviner!!

Der har været M A N G E teorier om hvorfor det ikke virkede for os (Sjovt nok inkluderede ingen af dem at vi ikke kunne finde ud af det :D), men jeg tror den bedste teori inkluderer varme og luftfugtighed.. Den giver os nemlig en undskyldning for at prøve igen senere på året :)


Flødebolleopskrift som vi lavede dem:

Bund:
Ren rå marcipan fra Odense

Skum:
150 gr. pastauriserede æggehvider
3 spsk sukker
Piskes stift
90 gr. vand
225 gr. sukker
120 gr. glykose (købt i superbest)
korn af en stand vanille.
Min søster havde fået et sukkertermometer (<-- Mega god historie hvor jeg er helten :D) som vi brugte og tog siruppen af ved præcis 117 grader. Men vi nåede aldrig at få mere end 1/3-del af siruppen i skummet før det blev helt flydende (og ja .. vi prøvede faktisk 3 gange).. og jeg synes selv det var en tynd stråle da siruppen blev hældt i... men det var ikke den bragende succes jeg havde håbet på..

Til gengæld var det en herre god flæskesteg, med kartofler og brun sauce, taffelchips (de eneste rigtige til flæskesteg!), rødkål og salat til...


God mad og godt selskab... OG Disneysjov.. = super god fredag aften


 Okay... inden jeg siger godnat bliver jeg liige nød til at sige LIDT mere om mit skriveprojekt.. Se lige hvad jeg har fået lavet:
Mit nye visitkort, med en lille version af forsiden på min kommende på på den ene side og min blogadresse på den anden.. How cool is that?Christian W. Jensen

2 kommentarer:

Frk.Bogorm sagde ...

De ser godt nok lidt slatne ud, de flødeboller! Men på en eller anden måde alligevel ret lækre? Måske fordi kl er 22 .42 og jeg er lækkersulten og der ikke er en skid alle de hemmelige steder?
Glæder mig til at høre mere om det næste forsøg! Tillykke med optagelsen i madblogs.dk :-) Og med de superseje visitkort!

Christian W. Jensen sagde ...

De var ret gode. Vi nåede dog ikke at spise dem alle sammen, da de smeltede ret hurtigt. Resten står stadig i køleskabet. Men her til aften kom naboen med de chokoladeovertrukne marcipanbunde hun har haft i sit køleskab hele weekenden... De var nu heller ikke dårlige. Med hensyn til Madblogs.dk og visitkort.. Tak og tak ;) Og god weekend