søndag den 14. august 2011

Gullash og begyndelsen til en kage...

I dag har menuen stået på Gullash. Jeg ved ikke om du er klar over hvor mange opskrifter der i grunden findes på denne ret, men google siger der er 43100 hits med denne stavemåde. Hvis du bruger den engenske stavemåde goulash, så er der lige i underkanten af 2,9 millioner..

Anyway.. Jeg fandt en opskrift på en side jeg aldrig har besøgt før, der hedder Gamle danske opskrifter (Link her) hvilket jeg synes er lidt skørt, da Gullash oprindeligt skulle stamme fra Ungarn. Ikke desto mindre lød den her opskrift overkommelig så det blev den jeg prøvede. Resultatet blev egentlig meget godt. Omend undersaltet som jeg ofte oplever. Direkte link til opskriften finder du her, men jeg skriver opskriften som jeg lavede den.

Gullash
 • 800 gr. skært oksekød (fundet til en kg.pris. på 100 kr. i Bilka. Men ellers har jeg fundet entrecotbøffer med billigere kilopris end "Gullashsmåkød".. hvad sker der lige for det??)
 • 2 spsk. mel
 • 2 spsk. olie
 • 2 spsk. flydende becel (i stedet for smør som der stod i opskriften)
 • 2 løg i skiver (hvor store er mellemstore løg?)
 • 3 snackpeber i skiver
 • 1 spsk. paprika (måske lige gennemtrængende nok, selv om jeg ved det er en hovedingrediens i retten)
 • 3 dl. oksebouillon (skulle have været 1½ oksebouillon og 1½ rødvin, men nænnede ikke at åbne en vin for dette alene)
 • (For lidt) Salt og peber
 • 1 ds. hakkede tomater (opskriften specificerer 4 flåede tomater delt i både)
 • 1 på øjemål dl. creme fraiche.
 • Opskriften specificerede også 250 gr. champignon, hvilket jeg havde overset. Men det kunne den godt have båret. evt. sammen med en dåse cocktailpølser (af hensyn til sønnen, der ikke var så glad for køddet)
Fremgangsmåden:
Vend kødet i mel og Brun det af i smør/olie blandingen. (Jeg gjorde det af 2 omgange) BEMÆRK: Hos mig brændte det voldsomt på, hvilket jeg ikke tror er meningen. Når alt kødet er brunet af tages det op og løgene svitses af. Herefter hældes kødet tilbage i gryden og peberfrugten i skiver tilsættes, sammen med bouillon (og evt. rødvin), salt, peber og paprika.
Lad det simre under låg i en halv times tid. Tilsæt tomater og lad det koge i 5 minutter mere. Herefter tilsættes creme fraiche. Retten varmes igennem og serveres. Vist nok traditionelt set med kartoffelmos, men i aften med ris, hvilket jeg personligt bedre kan li' da jeg ikke gad skrælle kartofler. :)
Undersaltet og kan godt tåle champignon og cocktailpølser, men alt i alt godkendt af familien.

Men det virkelig spændende projekt i køkkenet i dag, kom først på banen efter min søn var lagt i seng (og opvasken blev taget). Jeg skrev i går om en kage, der skulle bruges til at fejre at jeg var blevet udgivet forfatter (læs evt. her og her) og efter en tur rundt på diverse blogge faldt jeg over følgende. På Mette's kagedrømme fandt jeg en opskrift på MMF (Marsh Mellow Fondant) og på Kagekonen.com fandt jeg en opskrift på lagkagebunde. Og i Metro tidligere i dag, da jeg fandt Palmin fandt jeg også denne: Den er egentlig købt fordi jeg på et tidspunkt skal lave en Smølfekage, men nu bliver den først brugt til min Fordi-jeg-er-blevet-udgivet-kage.

Mette's kagedrømme har en opskrift på ca. 1400 gr. MMF, men da jeg ikke var helt sikker på jeg kunne få det til at virke besluttede jeg at nøjedes med ½ portion. Her er opskriften som jeg lavede den:

Fondant af skumfidusser 

 • 200 g skumfiduser (grill)
 • 1 spsk vand
 • 1/4 tsk salt (fint) 
 • 1 tsk citronsaft
 • 1 tsk lys sirup (Ligesom Mette brugte jeg også glykose som jeg havde i huset efter flødebolleforsøg nr. 1)
 • ½ tsk vanille
 • 450 g flomelis (Minus det der ikke ville hænge i til sidst.)


Derudover også palmin (meget meget meget lidt af det) til at smøre bordplade og hænder i.
Sørg for at have alt målt op på forhånd og få kæresten til at tage billeder når først du har hænderne i det.. selv med palmin er det noget f........ klistret stads til at begynde med. Men det lykkedes faktisk at få det til den (tror jeg) rigtige konsistens og nu ligger det i køleskabet. Hvor det skal trække i et døgns tid (dvs. jeg kan lege med det i morgen aften :D)

Derefter til del 2 af min kageplan. Lagkagebunde. Endnu ikke noget jeg er ekspert i (eller har prøvet at lave før, men en af grundene til at jeg elsker madblogs frem for kogebøger er at der ofte er personlige erfaringer med) Kagekonen skrev at hendes opskrift passede til en 20 cm. springform, så da jeg kunne se at min var større end det valgte jeg at lave 1½ portion, hvilket senere skulle vise sig at være lige præcis nok.Opskriften følger som jeg lavede den:

Lagkagebunde

 • 6 æg
 • 240 gr. sukker
 • 1½ spsk vand
 • 1½ tsk vanillesukker m. top
 • 1 nip salt
 • 180 gr. hvedemel
 • 1½ tsk bagepulver
Fremgangsmåde:
Æg, sukker, vand, vanillesukker, salt piskes godt og grundig sammen. (som en mousse skriver kagekonen) mel og bagepulver sigtes i og det hele vendes sammen med let hånd (vist nok for ikke at fjerne luften fra æggemassen igen.)
Bemærk at KEN har sin K-spade i, men den blev skiftet til et ballonpiskeris for optimal lagkagebundspiskning.
Bagetid: ca. 20 minutter ved 200 grader (ikke varmluft)

Nu står både MMF og lagkagebunde i køleskabet pakket ind i husholdningsfilm og samler sig til jeg er klar igen i morgen aften... Skal lige have lagt en plan så jeg ikke ender med at blive en hund der jagter en bil... Du ved.. Vil virkelig gerne fange bilen, men har ingen anelse om hvad den skal stille op med den hvis det lykkedes..

Christian W. Jensen

P.S. Efter mit indtil videre vellykkede kageprojekt gik jeg på nettet efter noget som lige præcis JEG burde have anskaffet allerede den første dag jeg bagte en kage op postede den på denne blog.. Vend tilbage i løbet af næste uge og se med når pakken kommer med posten :D

Ingen kommentarer: