lørdag den 11. juni 2011

How To Open Office

Formaterings tips til Open Office

Så er jeg her igen med mere formatering. Grunden til at jeg skriver det er egentlig at det er noget jeg har glemt hver gang jeg skal skrive en opgave så nu lægger jeg det et sted jeg kan finde det igen. Samtidig får jeg sikkert brug for det om et par år når UBETUPE er skrevet færdig :D

Anyway. Jeg skriver som bekendt i Open Office (OO herefter) så de tips jeg giver er til de af jer, der er lige så smarte som mig og har valgt at bruge den gratis tekstbehandling :)

Det skal lige siges at diverse tips ikke er noget jeg selv har fundet ud af, men støvet op på nettet rundt omkring på engelske sider. Testet og oversat til dansk, hvis det har været en succes. Samtidig har jeg valgt at indsætte screenshots for vi ved jo alle at billeder er bedre end 1000 ord ;)

Fjern sidetallet fra forsiden:

Sæt markøren et vilkårligt sted på forsiden.
Tryk F11 for at fremkalde ”Typografi og Formatering” vinduet. Tryk på det 4. ikon ”Sidetypografier”

Herefter finder du det sted på listen hvor der står
Første side og trykker på den.

Vupti... Du har nu fjernet sidetallet fra første side.
Tillykke..(Dette trick virker kun hvis det kun er den første side der skal være uden sidetal. Skal du fjerne det på flere sider skal du læse videre ;) )
Fjern sidetal fra mere end en side:
Det hænder jo nogle gange at du har brug for at fjerne sidetal fra mere end bare forsiden og det har tit givet mig problemer, f.eks. når der skal afleveres skoleopgaver og det er tit endt med at jeg har tilladt sidetal på de første sider også.. (forside, indholdsfortegnelse ect.) men når nu der er tale om en roman, der skal i boghandlen er det bare ikke en mulighed..

Jeg har derfor sat mig ind i sagerne og nu laver jeg den her guide så jeg har noget at læse næste gang jeg skal skrive opgave... eller en roman mere :D

Here goes:

Start med at trykke F11 (igen) for at kalde ”Typografier og formatering”-menuen frem igen.

Vælg det 4. ikon for oven der er sidetypografi.

Højreklik ved siden af de forskellige sidetypografier så du får en lille menu frem, hvor mulighederne er ”Ny...” eller ”Modificer...” (muligvis også en ”Slet...” men den skal vi ikke bruge nu.


Først skal vi have oprettet en ny sidetypografi hvor sidetallene ikke vises. Så vælg ”Ny...”


I den menu der dukker op skal du navngive din nye sidetypografi. Jeg har valgt at kalde min ”udensidetal” da jeg helst ikke vil forvirre mig selv mere end højest nødvendigt på nuværende tidspunkt :)Herefter vælger du fanebladet Sidefod (eller sidehoved hvis du vælger at sætte sidetallene for oven) og fjerner fluebenet i ”Aktiver sidefod”..
Tryk herefter på OK for at gemme din nye sidetypografi.Så langt så godt.
Nu skal du lægge mærke til hvilken sidetypografi du bruger i dit dokument. Du skal starte på den første side i dokumentet og se nederst på skærmen:

Her skal der gerne stå standard og efterhånden som du bladrer igennem dokumentet (husk at trykke på hver side for at få den aktuelle sidetypografi) så skal du sørge for at der står Standard ved dem alle.


Når dette er sket placerer du markøren på første side. Trykker F11 hvis ikke side/typografivinduet allerede er åbent) og dobbeltklikker på den sidetypografi du har oprettet. I dette tilfælde ”Udensidetal”

Du har hermed ændret sidetypografien på hele dokumentet til ikke at vise sidetal. Så langt så godt.


Næste punkt på dagsordenen. Gå til den sidste side der skal være uden sidetal. Placer markøren efter sidste tegn og gør følgende
I menuen vælg: Indsæt → Manuel Skift...

Herefter kommer denne menu:

Vælg sideskift og i Rul-nedmenuen under ”Typografi” vælger du Standard.

Tryk OK...


Så er vi der næsten. Gå nu til den første side der skal have sidetal på (skulle gerne passe med at det også er den første side der bruger typografien ”Standard” og indsæt sidetal som du plejer...

TADAAAAA.....

(og hvis ikke det lykkedes skal du være velkommen til at skrive til mig eller smide en kommentar herunder)

Håber det går lettere for dig end for mig :)Forskellig sidefod (Højre/Venstre)

Dette er givetvis ikke noget du for brug for til din almindelige opgaveskrivning da det er meget udbredt kun at skrive på en side af papiret.
Men hvis du nu lige som mig er i gang med at lægge sidste hånd på et manuskript (og bruger OO) så er det nu du skal følge efter :)

Vælg ”Formater” og under den finder du ”Side” hvor efter du kommer til følgende menu:

Her vælger du sidefod (eller sidehoved hvis du har sidetallene i toppen).
Afmarker herefter feltet ”Ens indhold venstre/højre”

Luk vinduet og tilføj sidetal. ”Indsæt” → ”Felter” → ”Sidetal”
Husk at gøre det for både lige og Ulige sider, da det ikke længere er ens :)God fornøjelse med din tekstbehandling og dit skriveri... Håber det blev lidt lettere for digChristian W. Jensen

2 kommentarer:

Lea sagde ...

Hurra og tak for hjælpen!
Din guide til fjernelse af sidetal på forsiden reddede min dansk/historieopgaves layout. :)

Christian W. Jensen sagde ...

Hej Lea...
Uden at kommentere tidspunktet hvor du skriver dansk/historieopgave, så er jeg glad for du kunne bruge min lille guide til noget. Den var jo egentlig skrevet så jeg selv kunne huske det på et senere tidspunkt, men tænkt hvis jeg ikke havde lavet den.. så havde du jo slet ikke fået nogen søvn.

Christian