mandag den 6. juni 2011

Formatering

Beskytter har her i Kristi himmelfartsdagene været lidt en uhåndterlig størrelse. Jeg skriver i Open office tekstbehandling, da det er gratis og på stort set alle områder, i mine øjne, lige så godt eller bedre end word … fik jeg sagt det var gratis?

Men ligesom i Word har jeg aldrig rigtig sat mig ind i formateringerne på de forskellige sider og lignende, så da jeg for et stykke tid siden læste på BOD.dk, at man ”bare” skulle gemme sit manuskript i det format, man ønskede at den skulle trykkes i. Jeg har i den forbindelse valgt formatet 17*22 cm., så jeg gik ind på første side og valgte dette format under sideopsætning. Så kiggede jeg på sideantallet og tænkte. Fedt... endelige udgave af Beskytter kommer til at fylde 512 sider og så satte jeg det tal ind på BOD.dk …

Men da jeg så her i weekenden så på Beskytter igen, kunne jeg godt se at det ikke var alle sider, der var det formateret i det format jeg havde valgt. Så jeg gik dokumentet igennem fra en ende af og ændrede sidestørrelsen, der hvor det var nødvendigt … Og det samlede sideantal voksede og voksede. Da jeg var færdig med hele dokumentet var det samlede sideantal på 956!

Behøver jeg at sige af det var lige i overkanten? Så begyndte jeg forfra. Ændrede fontstørrelsen fra 12 punkt (der var kravet fra forlagene) til 10,5 der i min verden er mere passende til en bog i den størrelse. Så røg sideantallet ned omkring 680 sider. Så gik jeg igennem for sidehoved/sidefod opsætningen og det trak også små hundrede side fra. Til sidst gik jeg igennem for marginer også og det fik sideantallet ned under 500 :)

Så har jeg tilføjet kolofon, smudsside, titelblad med mere og på nuværende tidspunkt (hvor jeg selv mener Beskytter er klar til udgivelse) fylder Beskytter 482 sider.

Om det kommer til at holde stik, skal jeg ikke kunne sige, men jeg er meget tæt på at være klar til selvudgivelse. Så nu mangler jeg bare at høre fra forlaget Facet. Enten siger de ja tak til at udgive (og så har jeg lært lidt om formatering) eller også siger de nej tak og så er jeg klar til at sende tekstblokken til tryk :D

WIN WIN ikke?Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: