mandag den 23. oktober 2017

Nyt grej

I august var Tasja og jeg til koncert i København. I den forbindelse havde vi aftalt at vi skulle overnatte hos hendes gode veninde og dennes kæreste. Det var nogle af dem jeg havde inviteret i smug til kærestens fødselsdag tilbage i maj (hvor hun også fik koncertbiletterne) og dengang havde jeg lånt min fars Sous vide fordi det var den eneste måde jeg kunne slippe afsted med at forberede aftensmaden hjemme mens Tasja var på besøg.

Anyway... Jeg ved ikke om det var underforstået eller det bare er sådan han er (efter jeg har lært ham at bedre at kende så kan jeg konkludere at det er sådan han er ... weeee!) men han havde taget det som en "udfordring" med at toppe min tre retters menu.

Vi fik serveret en løgsuppe til forret som vist i sin simpelthed at være løg der er kogt... og kogt... og kogt.. og kogt... i et par dage og så blev det serveret med... hmm... kan faktisk ikke huske det... men godt var det :)

MEN ... til hovedretten... det var vildt.. Han havde taget en ribbenssteg.. først sprængt den i et døgns tid i saltlage... derefter haft den i sin sous vide.. derefter i en rullepølsepresse og så skåret den ud i serveringsstykkestørrelse sådan ca. 5x10 cm. Lige inden servering blev de så stegt på panden i smør... og jeg kan lige så godt sige det som det er... Det er første gang jeg har smagt mine arterier stoppe til, men hvor var det dog vidunderligt godt :)

Nå... grunden til at jeg begynder at snakke om det her der skete for flere måneder siden er, at ham Kjøwenhavneren havde en Anova precission cooker... Den tjener samme formål som min fars sous vide men hvor den sous vide jeg kendte var en beholder med indbygget termostat så er en Anova faktisk en advanceret dybkoger... Den er stadig beregnet til at holde vand i en bestemt temperatur, men beholderen med vand kan variere efter behov.

Anyway.. Ingen sous vide uden vacuumpakker (sandhed med modifikationer da man kan bruge en teknik hvor man sænker posen med mad ned i vandet og så lader vandet skubbe luften ud) .. men her i huset... der må man ikke gå ned på grej.

Så Anova blev købt direkte fra deres hjemmeside i Holland... med fragt kostede den 1045 kr. og det er den store model på 900W med BT og Wifi. Den blev bestilt søndag aften og blev leveret onsdag morgen af GLS. Onsdag eftermiddag tog jeg i Biltema og købte deres vacuumpakker til lige omkring 470 kr. Der følger en lille rulle poser med. Den har en saftrende til overskydende kødsaft/marinade og så kan den vist nok også suge luft ud af beholdere hvis man sætter en slange til og har de egnede beholdere, men da de ikke sælges i biltema i DK så må den del vente :) Derudover så har den to typer vacuum... en alm. og en "gentle" version til frugt og andre letmoselige varer.

Anyway... For at få råd til alle disse herligheder så blev jeg enig med mig selv om at pengene skulle tages fra madbudgettet og den absolut letteste måde at spare penge på madbudgettet er ved at lave en madplan (og holde sig til den) for på den måde er det også lettere at undgå madspild, hvis man for planlagt det så man kan bruge resterne dagene efter. Her i huset så betyder flæskesteg f.eks. ofte at vi også får bøfsandwich og biksemad i de kommende dage :)

Det hjalp også at sønnen var væk hele uge 42 og jeg derfor kunne leve at spaghetti bolognese, men det var medregnet i spareplanen :)


Anyway.. I forbindelse med det nye grej så bliver der pr. dags dato oprettet en ny kategori i mit opskriftindex; nemlig Sous vide retter. Denne kategori vil, lige som de andre blive udbygget i takt med at jeg får lavet og taget billeder af de nye forsøg :)


Ludvig oksespidsbryst. 64 grader / 58 timer

Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: