søndag den 29. oktober 2017

Date night (SV roastbeef)

Roastbeef er det første jeg har prøvet at lave i en sous vide... Både de gange jeg har haft lånt min fars, men det var også det første jeg lavede da jeg fik anovaen her for et par uger siden. Det morsomme er at før jeg fik adgang til en SV så hadede jeg at lave hele stykker kød af noget som helst. Jeg er og har altid været en klovn til det der med kernetemperaturer og hvis det så skulle laves på traditionel vis så skulle det gerne passe sådan at kødet og tilbehøret skulle være færdig nogenlunde samtidig...

Jeg har en hypotese om at dem der først begyndte at anbefale at kødet havde godt af at hvile lidt inden udskæring i virkeligheden bare var lige så dårlige som mig til at time og tilrettelægge som mig.

Anyway.. Efter Anovaen... hmm... burde egentlig navngive den... Fra nu af hedder den Anton... altså... siden Anton flyttede ind så har princippet været at kødet er klar når tilbehøret er klar og ikke omvendt.

I går skulle Tasja og jeg have datenight... Det er et stykke tid siden det bare har været os to og vi havde tid til at sidde ved bordet og hyggesnakke imens vi spiste, så jeg tænkte at jeg ville sætte maskinerne i gang så jeg ikke skulle bruge alt for meget tid i køkkenet. Hun fortalte mig engang at hun var ret stor fan af blomkål så jeg gik på nettet for at se om jeg kunne lave noget spændende ud af det og faldt over en opskrift på blomkålspuré. Så menuen bestod af roastbeef, kartoffelkroketter, blomkålspuré og whiskeysauce.

Stegen var købt og vacuumpakket fredag med salt og peber. Lørdag kl. 10.30 tændte jeg bassinet (og hældte et par kander kogende vand i så den hurtigere nåede den ønskede temperatur på 56 grader. Klokken 11.00 røg stegen i bassinet og så fik den ellers lov til at passe sig hele eftermiddagen.

Klokken 17.00 gik jeg så i køkkenet igen for at lave resten. Her er opskriften som jeg lavede den

SV Roastbeef
ca. 950 gram ludvig roastbeef fra Bilka. (omkring 6 cm tyk)

Fremgangsmåde:
Dup stegen tør og krydre med salt og peber på alle sider inden vacuumpakning.
6 timer og 40 minutter i Anton ved 56 grader.
Brunet af på en meget varm pande i smør på alle sider. Ca. 20 sekunder pr side.

Blomkålspuré
Originalopskrift fundet her

 • 1 blomkålshoved
 • 1 oksebouillonterning
 • 5 dl. vand
 • 1/4 tsk sort peber (stødt)
 • 1 tsk atlanterhavssalt (stødt)
 • 50 gr. smør

Fremgangsmåde:
Opløs bouillonterningen i 5 dl. kogende vand
Fjern det grønne fra blomkålet og bræk/skær den i små buketter.
Kog blomkålsbuketterne i bouillon i ca. 15 minutter
Hæld vandet over i en skål da du skal bruge noget af det senere.
Hæld ca. 1/3 del af det kogte blomkål i en foodprocessor og hak det i atomer. Når det er så fint som det kan blive så tilsæt en smule af bouillonen og derefter 1/3-del mere af blomkålet. Gentag med atomeringen og tilsæt resten af blomkålet. Lad foodprocessoren køre et minut eller to. Tilsæt herefter smøret i små klumper, samt salt og peber.
Server!


Whiskeysauce (opskriften findes allerede på bloggen, men da det er denne opskrift jeg selv følger fremover så tænker jeg at jeg gerne vil have det samlet :)

Whiskeysauce:

Ingredienser:
 • 2 spsk. smør
 • 2 spsk. tomatkoncentrat
 • 2 tsk. rosmarin
 • 2 "fingerspids" salt (Stik klør-fem i en pose salt, og sammen pege-, f*ck-, ring- og tommelfingrene. Det du får med op er = 1 "fingerspids")
 • 1 "fingerspids" sukker
 • 2 dl. fløde (eller cremefine hvis ikke du føler dig specielt syndig)
 • 6 cl. whiskey (4 til saucen og 2 til kokken) Plain slave whiskey som King George eller Tullamore Dew er fint. Det eneste du bør sikre er at den ikke er for røget i smagen da det ret sikkert vil ødelægge saucen.

Fremgangsmåde:
Start med at kværne rosmarinen i en morder for at undgå de lange stykker i saucen.
Smelt herefter smør i en gryde og tilsæt tomatkoncentrat, salt, sukker og rosmarin. Blandingen lader du simre lidt (små 30 sekunder) hvorefter whiskeyen tilsættes. (Der går ca. 3 hætter til saucen og 1-2 til kokken efter humør)
Til sidst tilsættes fløde (eller cremefine) og saucen opvarmes ved svag varme og konstant omrøring (især vigtigt hvis du bruger cremefine da saucen ellers vil skille... og som min svoger siger.. den smager stadig fint men den vil have tabt det meste af sin sexappeal :)


Det var vist det hele. Det enste der ikke var opskrift på var kartoffelkroketter. Det tænker jeg godt kan klares uden fremgangsmåde. Tag en pose kartoffelkroketter fra din favoritbutik (Bilka i mit tilfælde). Skær posen op og hæld indholdet i din lokale actifry(eller ovn) og tilbered efter anvisning på posen :) 

Roastbeef. 56 grader / 6'40

Mit forsøg på at anrette maden fint :) 

Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: