onsdag den 5. august 2020

Tasty big sauce V 1.0

Det har meget længe været meningen at jeg skulle eksperimentere med big tasty sauce fra McD.

Faktisk har jeg et keep-notat fra 3. juli 2017 hvor jeg begyndte mit Big tasty projekt. Dengang lykkedes det mig at finde ingredienslisten på McD's originale Big tasty sauce på  noget der hed epicconstruction.com .. Jeg har sidenhen forsøgt at komme ind på siden, men det lader til at den ikke eksistere mere.

Heldigvis gemte jeg indholdfortegnelse (dog en oversat version) i mit keep dokument så den får du lige her: 

 • Vegetabilsk olie
 • Vand
 • Creme fraiche
 • Æggeblommer
 • Sukker
 • Smagsstoffer (Flavouring)
 • Modificeret majsstivelse
 • Salt
 • Klar eddike (spirit vinegar)
 • Løgpulver
 • Gær og gærekstrakt (yeast and yeast extract) (= Smagsforstærker. "Kød"/umamismag. Nævnt sammen med det 3. krydderi
 • Maltdextrin pulver ( Bruges til at gøre væske tykkere ... har ingen smag i sig selv
 • Hvidløgspulver
 • Sort peber
 • Paprika
 • Krydderiekstrakt (Spice extract)
Se... Simpelt ikke.. Med den liste så kan alle jo gå lige hjem i køkkenet og kreere en big tasty sauce... eller noget :) 

Så ja.. .Jeg tror tilbage i 2017 at jeg lavede et forsøg eller to, men kom ikke engang i nærheden af den rigtige smag så derfor blev projektet lagt på hylden. Men så en dag for nyligt da jeg fandt opskriften på ostesauce så slog det mig at måske skulle jeg igen prøve at google tasty cheese sauce opskift og der fandt jeg et billede på instagram (Eller pinterest) hvor der stod en specifik opskrift på big tasty sauce..

SÅ igang med at bestille flydende røg på nettet, da det var den eneste ingrediens jeg manglede og så ellers igang med at eksperimentere.

Følgende opskrift er som jeg lavede den.. og jeg må sige allerede nu.. Den minder om tasty cheese i farven og idet at den har den røgede smag. Men derudover så er der plads til forbedringer.

Opskriften skrives her med de originale måleforhold (US engelsk) efterfulgt at vægten i gram. Bred skrift er originalmængderne, men da det er ret meget så har jeg valgt at tilføje ½ portion også)

Big Tasty sauce

1 kop / 250 / 125 gr.     Hellmans Mayonaise
1 stk / 189 / 95 gram   skrællet finthakket agurk
3 spsk / 45 / 22 gr        Vegetabilsk olie
1½ spsk / 35 / 18 gr      Heinz ketchup
2 spsk / 20 / 10 gr.        Finthakket løg
2 tsk / 14 / 7 gr.            Sukker
2 tsk / 8 / 4 gr.              Klar eddike
2 tsk / / 3 gr.              Paprika
3 knivspids / 6 / 3 gr    Salt
1 tsk / 6 / 3 gr.              Dijon sennep
½ fed / 2 / 1 gr             Finthakket hvidløg
1 tsk / 5 / 2 gr               Flydende røg
1 tsk / 4 / 2 gr               Citronsaft


Fremgangsmåde: 
Alle ingredienserne blandes sammen og sættes på køl i mindst 3 timer.

Som tidligere nævnt så passer denne opskrift mest i farve og i den røgede smag, men hvis det skal sammenlignes med ingredienslisten så kan det måske give et hint til fremtidige eksperimenter.

Ingredienslisten har vegetabilsk olie som den primære ingrediens. Hvilket giver mening når man tænker på at Mayo er lavet af vegetabilsk olie og æggeblommer. 
Agurk indholder ifølge arla.dk mellem 95-97% vand så det giver også god mening at den er så højt oppe på listen (især når agurken er skrællet idet skrællen nok et det mindst vandede ved den :) ) 
Løg er ikke Ingredienslisten men løgpulver er, dog meget længere nede. Hvilket kan argumenteres at det skyldes at pulver er mere koncentreret i smagen end frisk løg er.
Ketchup er ikke på ingredienslisten men det er lavet af tomat, eddike, sukker, salt og andre krydderier.
Sukker er rimelig højt oppe både på mit forsøg og ingredienslisten.
Paprika og sennep kunne godt falde under smagsstoffer.  Men de to til sammen vægter højere end salt, der er næstefter på listen.
Modificeret majsstivelse har jeg sprunget over da jeg tænker det er et produkt der er mere nødvendigt når man masseproducere og det skal kunne holde til transport med mere.
Klar eddike er rangeret under salt på ingredienslisten men over i mit forsøg.
Paprika rangere højere end salt, hvidløg, flydende røg og citronsaft på min liste, hvor den på ingredienslisten står som det næstsidste.
Hvidløg står som hvidløgspulver i ingredienslisten, men på begge lister er den relativt langt nede på listen.
Til sidst er der flydende røg og citronsaft i mit forsøg hvor der helt nede i bunden af ingredienslisten står krydderiekstrakt, hvilket med lidt god vilje godt kunne være det samme :) 

Det som der så er tilbage i ingredienslisten som jeg ikke har haft i mit forsøg er gær og gærekstrakt også nogle gange omtalt som det 3. krydderi... Hvilket jeg faktisk har på min krydderihylde så det kan jeg forsøge næste gang... Og hvis det skal placeres mængdemæssigt i forhold til hvordan det er placeret på ingredienslisten så burde det være lige under klar eddike som jeg har 8 gram af i..

Derudover så salt på ingredienslisten placeret over klar eddike men under sukker så med udgangspunkt i min opskrift hvor jeg har 6 gram salt i så burde saltmængden komme op mellem 8 og 14 gram.

Paprika er rangeret meget højere på min liste end den er i ingredienslisten, så i fremtidig forsøg kunne der eksperimenteres med et bruge en kraftigere paprika, men mindre af den.Derudover er der sort peber på ingredienslisten, hvilket også mangler i mit forsøg.

Så kort fortalt så foreslår jeg følgende ændringer til næste forsøg
- omkring 6-7 gram af det 3. krydderi
- 2 til 8 gram MERE salt
- Mindre men kraftigere paprika
- Sort peber tilsættes.Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: