fredag den 17. april 2020

Endnu engang fødselsdag

Nu skulle man tro at jeg ville til at skrive om Hendes Kongelige Majestæts fødselsdag, men det er faktisk ikke tilfældet.

I stedet vil jeg bare lige skrive at jeg var til min første virtuelle fødselsdagsfest i forgårs. Min svingerinde fyldte år så for en uges tid siden skrev min bror rundt i en hemmelig messengerchat at han gerne ville invitere til fødselsdag på Google Meet i går eftermiddags kl. 15.00... Og de ville gerne invitere på jordbærtærte og kaffe... Hvis vi altså selv bagte det :)

Så jeg var på nettet og finde en opskrift på jordbærtærte og taget i betragtning af at vi lige har spist det sidste i dag til sidste krumme så må jeg konstatere at opskriften er værd at gemme.

Jordbærtærte
Originalopskrift fundet her

Først kommer der lige en todo i den rigtige rækkefølge og så kommer opskriften på "delkomponenterne"

1. Mørdej (kan laves i forvejen)
2. Mazerinmasse
3. Mørdej og mazerinmasse skal bages og afkøles
4. Chokoladeganache og konditorcreme kan laves mens der bages
5. Kagen samles.


Mørdej (kan laves i forvejen)
 • 200 gr. koldt smør
 • 300 gr. hvedemel
 • 100 gr. flormelis
 • 1 æg

Mazerinmasse
(dobbeltportion)
 • 200 gr. sukker
 • 200 gr. marcipan
 • 200 gr. blødt smør
 • 4 æg
 • 100 gr. hvedemel

Chokolade Ganache
 • 40 gr. mørk chokolade
 • 50 gr. fløde

Konditorcreme
 • 390 gr. kagecreme (en pose fra tørsleff)
 • 300 gr. flødeskum

Fremgangsmåde Mørdej
Jeg skal være den første til at indrømme at jeg synes tærtedej var sværere at lave end den faktisk er. I hvert fald hvis man som jeg har en køkkenmaskine. Start med at skær smør i tern og hæld det i skålen til røremaskinen sammen med mel. Lad den køre til det hele er smuldret meget fint. Tilsæt herefter Flormelis og lad den køre yderligere et par minutter.
Tilsæt til sidst et helt æg og se hvordan den bliver samlet lidt. Når den har nået grænsen for hvor meget den bliver samlet så hæld den ud på bordet og saml den til en kugle. Den skal IKKE æltes. Bare samles til en klump. Pak den ind i husholdningsfilm og sæt den i køleskabet. Mindst en halv time, men ifølge den originale opskrift, kan du vist lave den 10-11 dage i forvejen.

Fremgangsmåde Mazerinmasse
Sukker og marcipan røres sammen i køkkenmaskinen og smør tilsættes. Når det er rørt godt sammen tilsættes æggene et af gangen og herefter røres det godt og grundigt igennem. Til sidst vendes hvedemelen i. Jeg sigtede mel ned i massen og jeg tror bestemt ikke det var en skidt ting når tingene skal vendes sammen.

Fremgangsmåde Mørdej/Mazerinmasse
Mørdejen rulles ud på et melet bord så den ikke hænger ved. Sigt på ca. 4-5 mm. tykkelse og så stor som du har form til. Når du har fået mørdejen i formen, skal du "smørre" et lag af mazerinmassen i bunden. Herefter skal du bage den i en forvarmet ovn ved 200 grader (INGEN VARMLUFT)

P.S. Originalen var en halv portion mørdej og halvdejen af mazerinmassen til en tærteform på 23 cm. i diameter. Så hvis du følger disse mål så vil der være rester af alt undtagen chokoladeganache og konditorcreme.
Jeg brugte en firkantet aluform. Jeg har ikke målene på den, men der står 2,2 liter og jeg gætter på den er lidt større end et A4 ark

Fremgangsmåde Chokolade ganache
Varm fløden op. Jeg brugte mikroovnen fordi jeg er en rebel, men man kan vist også gøre det i vandbad eller lignende. Jeg tror det fik to gange 15 sekunder og så var det varmt men ikke kogende. Derefter hældte jeg det finthakkede mørke chokolade i og rørte rundt som en tosset.. Resultatet blev faktisk en ensartet chokolade creme eller ganache om man vil.

Fremgangsmåde Konditorcreme
Pisk kagecremespulver ud i mælk og pist fløden til skum. Rør de to dele sammen.

Fremgangsmåde - Kagesamling
Når bunden er kølet af så skal den først pensles med chokoladeganache, derefter fyldes med konditorcreme og til sidst skal der lægges halve jordbær på toppen.

Derefter skulle den være penslet med en gele, men originalopskriften brugte abrikosmarmelade og det havde vi ikke hjemme så den del måtte vi undvære. Hvis/når jeg skal lave den igen så kunne jeg godt finde på at lave en gele af ribsgele eller en jordbærgele
Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: