torsdag den 17. marts 2022

Mere HA og lidt VP

Tasja og jeg har indført lommepenge. Vi har på alle måder fælles økonomi, men vores interesser for hvad der gør os glade er ikke helt de samme så derfor har vi indført lommepengekonceptet. Et fast beløb vi kan bruge uden at skulle inddrage hinanden, hvor andre indkøb er noget vi lige vender med hinanden.

Anyway. Mine lommepenge går sjovt nok til HA for tiden og jeg har fået min første dingenot siden HA blev introduceret. Jeg har købt en Sonoff Zigbee 3.0 USB dongle.... Weee... okay.. jeg fornemmer ikke helt den samme begejstring som jeg følte da den dukkede op. Granted.. Jeg er heller ikke sikker på Tasja var så begejstret da jeg fandt den i postkassen lørdag formiddag, for det betød at jeg sad lørdag aften og nørklede med grej i stedet for at være sammen med hende.. Men til mit forsvar så havde vi en smadderhyggelig shoppetur i Aalborg hele eftermiddagen og hun var en MEGET overbærende kæreste :D Men altså.. nyt grej.. Sonoff er mærket og som den kvikke læser måske har spottet var det Sonoffmærker der var min indgang til hjemmeautomatiseringer.

Zigbee er den netværksstandard jeg har valgt at arbejde med primært, da det er et seperat netværk i forhold til WIFI så uanset hvor mange enheder jeg kobler på kommer vi ikke til at mærke det på netværkshastigheden og ja.. USB dongle er jo så fordi det er en lille stick jeg sætter i min Raspberry Pi. Det betyder at jeg har kunne fjerne IKEA's og LIDL' hub fra den hylde i gangen hvor huset "hjerne" er. De fleste produkter, hvad enten det er Philips Hue, IKEA trådfri eller lidl har sat deres produkter op så du skal bruges deres hub og app for at snakke med dem. Men med min nye dogle er det one-stick-to-rule-them-all.

Da det endelig virkede så virkede det perfekt. Sæt donglen til at søge og sæt derefter enhederne i parringstilstand, en ad gangen. Så popper de op i HA med alle relevante informationer og du kan navngive dem direkte i HA (Noget der før krævede at du navngav dem i de oprindeloge apps inden du trak dem ind i HA).. Men Christian! Hvis det var så let hvorfor tumlede du så med det en hel lørdag aften i stedet for at være sammen med din kæreste.. jo altså... Fordi det selvfølgelig drillede. Sonoff donglen kan køre direkte fra boksen med HA, men jeg havde læst flere der havde opfordret til at man flasher (installere ny firmware på den) den inden man bruger den, da man med nyt firmware kan koble flere enheder på... ooog vi ved alle at der ikke findes noget så simpelt at jeg ikke kan komplicere det, så for en gangs skyld var jeg forudseende og konkluderede at jeg hellere måtte forberede systemet til så mange dinganotter som muligt :-D

Jeg brugte denne youtubevideo til at flashe efter:

https://youtu.be/4jqQCxjlRDU

Det virkede super let at gå til så jeg startede med at hente det firmware jeg skulle bruge og derefter hente programmet jeg skulle bruge. Begge dele kostede gratis, men man skal dog bruge en mailadresse for at registrere sig som bruger for at kunne downloade programmet.

Og så gik jeg i stå. For på videoen kulle han plugge sin songle i computeren og så fandt computeren den, men det skete ikke for mig. Det tog laaaang tid før jeg fandt problemet (hvilket var at der ikke var nogen driver til donglen på min windows) og så tog det lidt kortere tid før jeg fandt en brugbar universel driver. Men da den først var installeret, så gled det.

Der var selvfølgelig flere komplikationer ved opsætningen, men dem gider jeg ikke gå i detaljer med her.. Skulle du have forvildet dig ind på denne blog i din desperate søgen efter en løsning på dette problem så smid en kommentar... Så kan du lære af mine fejl :)

Anyway... efter jeg brugte søndag formiddag på at installere alle lamper og en enkelt stikdåse på den nye dongle fik jeg en automatiseringsåbenbaring.. Se DET var et langt ord men jeg har faktisk lavet den første automatisering der gør vores hus til et SMART hjem. Ironisk nok så er automatiseringen baseret på noget der ikke sker i hjemmet, men derimod arbejdsrelateret. Min arbejdsdag kan afslutte flere forskellige steder alt efter forskellige faktorer som jeg ikke altid har kontrol over. Men primært er der 3 lokationer jeg kan slutte min arbejdsdag, så min automatisering giver besked derhjemme, når jeg er færdig på arbejde og ca. hvor lang tid der går til jeg er hjemme. Før tjekker den at automatiseringen er slået til (min anden automatiseringsåbenbaring var at alle automatiseringer, burde have en on/off knap der var let at tilgå)... Derefter tjekker den at det er eftermiddag, så den ikke aktiverer når jeg kører fra lageret for at levere pakker og derefter registrere den hvilket område jeg er kørt ud af og på baggrund af det siger vores google mini i køkkenet, hvornår jeg er hjemme. Det er selvfølgelig ikke så smart hvis Tasja ikke er hjemme, så derfor tjekker den lige om hun er hjemme eller ej før den giver besked. Hvis hun er hjemme siger højtaleren det og hvis ikke hun er hjemme får hun det som en notifikation på sin telefon :D

Debugfunktionen i HA, viser et fint flowchart over funktionen, men sådan ser min fyraftensautomatisering ud som flowchart


Det er sgu da smart..

Jeg har også en godmorgen automatisering der står for lys i stuen og kaffen og en godnatrutine der styres af hvornår vi slukker fjernsynet og derefter sætter natbelysningen alt efter hvem der er hjemme :)

Anyway... Lidt VP til sidst med et par billeder. Vi har fået varmepumpe... Vi har boet på adressen siden 2019 og de sidste mange mange mange år har huset været varmet op af en oliefyr der står i kælderen (Det gør stadigvæk for den er vist lavet af støbejern og vejer virkelig meget og jeg har ikke luret hvordan filan jeg får den op dernede fra :D ) Men nu er vi kommet på den grønne bølge og har registreret huset som værende opvarmet af elektricitet


Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: