tirsdag den 4. juli 2017

Gademajs og den gastronomiske udfordring

Det her indlæg er delvis tilføjelse til dette indlæg og samtidig er der sket en lille bitte fremskridt i den gastronomiske udfodring min kæreste gav mig for nyligt.

Mexicanske gade majs var noget jeg faldt over ved et tilfælde, men med min kærlighed til (Tex) mex mad så blev jeg selvfølgelig nød til at prøve det. Jeg må indrømme jeg var en smule skeptisk da jeg så at man skulle smøre majskolber ind i feta og mayo. Det virkede meget mærkeligt for mig, der er typen der foretrak smør og salt til mine majskolber...

Anyway... Here goes..

Mexikanske gademajs aka. Elotes
Original opskrift fundet HER

- 1/4 kop mayonaise (Hellmans.. ALTID Hellmans mayo)
- 1/4 kop creme fraiche (eller noget der hedder mexican crema)
- 110 gr hvid ost 
- 1/2 tsk. sød chili
- 1/4 kop frisk koriander
- 4 majskolber
- 1 lime, skåret i både



Fremgangsmåde:
Hvis du bruger kulgrill så start med at starte den. Hvis du bruger gasgrill så kan du godt vente lidt :)

Bland mayo, creme fraiche, smuldret feta og krydderier og rør det sammen til en ensartet masse og sæt det på køl.

Pil bladene af majskolberne og læg dem på en grill, som du lige har penslet med olie. Grill dem til nogle af kernerne bliver brankede og resten har fået den rigtige gule farve... Du ved hvad jeg mener. Originalopskriften siger ca. 8 minutter i alt, en du skal selvfølgelig huske at dreje dem på grillen.

Når majskolberne er klar så smøres de ind i blandingen fra dit køleskab og server dem med lidt chili der kan drysses på (Det glemte jeg) samt limebåde (hvilket jeg også glemte. Men det smagte virkelig godt og skal helt sikkert gentages.


OG Nuuu... Til del to. Den gastronomiske udfordring der er big tasty-dressingen. Det er en meget vel bevaret hemmelighed åbenbart, men jeg fandt et link på Gastromands blog, hvor han også forsøgte at finde opskriften og en linkede til en Yahoo side hvor nogen havde skrevet ingredienslisten.

Den liste ser ud som følgende:

The Big Tasty sauce: Vegetable Oil, Water, Sour Cream, Egg Yolk, Sugar, Flavourings, Modified Maize Starch, Salt, Spirit Vinegar, Onion Powder, Yeast and Yeast extracts (contains Sunflower oil), Maltodextrin (wheat), Garlic Powder, Black Pepper, Paprika and Spice Extract.

Så langt så godt. 
Min oversættelse (og hvis du er uenig, så skriv lige højt så jeg ikke kommer ud på et sidespor :) ) 

- Vegetabilsk olie
- Vand
- Creme Fraiche
- Æggeblommer
- Sukker
- Smagsstoffer
- Modificeret majsstivelse
- Salt
- Vineddike
- Løgpulver
- Gær og gærekstrakt
- Krydderier
- Maltdextrin pulver
- Hvidløgspulver
- Sort Peber
- Paprika
Krydderiekstrakt

Hvis jeg nu antager at big tasty dressingen er mayonaise-baseret, hvilket er den almindelige antagelse på nettet. så kan jeg trække de ingredienser fra 

Hellmann's ingrediensliste lyder på:
- Rapsolie (vegetabilsk)
- Vand
- Æg og æggeblomme
- Eddike
- Salt
- Sukker
- Citronsaft
- Antioxidant (E385)
- Aroma
- Paprikaekstrakt

Jeg har googlet lidt og det jeg er kommet frem til er at antioxidant (E385) har cirka sammen brug som gær og gærekstrakt. Nemlig at tilføje umami/kødsmagen. 

Så hvis vi trækker mayoen ud af big tasty dressingen så er følgende tilbage


- Creme Fraiche
- Smagsstoffer
- Modificeret majsstivelse
- Løgpulver
- Krydderier
- Hvidløgspulver
- Maltdextrin pulver
- Sort Peber
Krydderiekstrakt   kunne være "Aroma" fra mayoen

Så kom jeg LIDT længere end jeg var i går. Ja. Vi kan godt blive enige om at "Smagsstoffer", "Krydderier" og "Krydderiekstrakt" er en smule vage og kan dække over hvad som helst.

Så må næste skridt være at tjekke forholdene. Dengang jeg arbejdede i butik så lærte jeg, at ingredienslister viser indholdet fra mest til mindst. På nettet hos dem der har spekuleret i opskriften så er der mange der nævner at big tasty saucen har en meget markant røgsmag. 

Så mit bud vil være at Flavouring dækker over flydende smagsstoffer (som i liquid smoke) og spice extract dækker over "tørre" krydderier. Hvilket vil bakke op om den gængse teori om den meget markante røgsmag vil betyde at det der giver røgsmagen er høj op i ingredienslisten.

Så ja. Big tasty dressing forsøg nr. 1 vil bestå af:
- Mayonaise
- Creme fraiche
- Liquid smoke
- Løgpulver
- Hvidløgspulver
- Sort peber

Modificeret majsstivelse og maltdextrin pulver er (ud fra hvad jeg har googlet mig frem til) begge noget der tilsættes af hensyn til konsistens, så jeg undlader dem da mit produkt ikke skal være langtidsholdbar.

Næste punkt. Praktisk forsøg.

Ingen kommentarer: