fredag den 7. januar 2022

Den store madplan!

Engang i december stoppede jeg med at spørge familien: Hvad vil i gerne have at spise?

Det skyldes helt simpelt at når jeg spurgte så var det ikke lige der de havde nogle ideer.. undtagen yngste bonusdreng som altid svarer: Chilidogs, lasagne, bolognese eller pizza (som regel i hvert fald)

Anyway. Siden vi flyttede på Opleveren så begyndte jeg at skrive madplan i et google keep dokument. Det betyder at jeg har vores madplan fra juli 2019 og frem til i dag. Da jeg snakkede med min søster i juledagene fandt jeg ud af at hun også var typen der skrev madplan ned (og gemte dem) så jeg spurgte om vi ikke skulle bytte så vi begge kunne få noget variation ind i menuen.. 

Så kunne jeg selvfølgelig godt bare have kigget dem igennem og valgt nogle af retterne, men der findes ikke noget så simpelt at jeg ikke kan komplicere det.

Hvilket bringer mig til dagens overskrift. 

DEN STORE MADPLAN!!

Min søster 2020 og 2021 og min 2020 og 2021 = 2022

Helt simpelt så får hvert år en kolonne og så bliver madplanen delt op på ugebasis. Så for første gang i mit liv tror jeg, har jeg en madplan der strækker sig 3 uger frem i tiden.

Det har gjort underværker for madplanstressen her i huset og der har helt sikkert også hjulpet på økonomien, i kraft af at jeg kan handle tilbud ind til kommende retter.

Min indkøbsliste er også påvirker at dette. Som udgangspunkt handler jeg ind onsdag aften og i løbet af lørdagen. Så jeg kan ting på her og nu listen som skal købes ved næste indkøb, men fordi jeg ved hvad vi skal have at spise i næste uge, så har jeg et punkt på min indkøbsliste der hedder "kommende indkøb" hvor jeg skriver ting, jeg ved jeg kommer til at mangle og er det på tilbud så kan det komme hjem tidligere.

Vi spiser nu meget mere varieret og får prøvet en del nye retter også.

En af dem er:

One pot pasta
Originalen fundet HER
Her er opskriften som jeg lavede den:

Ingredienser:
 • 400 gr spaghetti
 • 1 ds hakkede tomater
 • 1 håndfuld frisk basilikumblade
 • 2 små finthakkede løg
 • 2 fed finthakkede hvidløg
 • 20 cherryblommetomater skåret i både
 • 3/4 groftrevet squash
 • 100 gram Chorizo pølse (afhindet og skåret i stykker)
 • 5 dl. grøntsagsbouillon
 • 2 spsk Olivenolie
 • 1 tsk chiliflager
Fremgangsmåde:
Hæld alle ingredienserne i en gryde.. D'uuh!. Kog det op og når spaghettien begynder at blive blød så sørg for at det hele er dækket af væsken. Rør rundt og læg låg på. Sæt en alarm til 12 minutter og når den ringer så er det spisetid. Server med frisk mozerella hvis du har noget til overs fra nytårsaften, men ellers anbefales friskrevet parmasan.

Konklussionen var at det var rimelig spicy. Jeg tror der var en grund til at der kun stod 50 gram chorizo i originalopskriften. Jeg tror enten så skal den laves med 50 gr. chorizo og en tsk chiliflager eller 100 gr. chorizo og ingen chiliflager.

Før og efter vi havde spist det vi kunne.
Boller i Karry
Den bedste jeg nogensinde har lavet!
Originalopskrift fundet HER

Ingredienser kødboller
 • 1000 gr. hakket svine- og kalvekød
 • 1 tsk salt
 • friskkværnet peber
 • 4 tsk løgpulver
 • 4 spsk hvedemel
 • 3 æg
 • 2 dl mælk

 • 1½ liter vand
 • 3 hønsebouillonterninger


Ingredienser karrysovs
 • 4 spsk smør (en stor klat)
 • 4 spsk hvedemel
 • 2½ tsk mild karry
 • ½ tsk hot karry
 • 1 spsk gurkemeje
 • 6 dl. kogevand 
 • lidt mælk til at tynde ud
 • 1 spsk citronsaft
 • 1 spsk sukker
 • salt og peber
Fremgangsmåde:
Start med at sætte vand over. 1½ liter vand + 3 hønsekødbouillonterninger. Rør farsen godt sammen i din lokale røremaskine eller håndkraft. Form bollerne lige som når du laver frikadeller og læg dem i det kogende bouillon. Der står godt nok at de skal tages op med en hulske, men jeg tog dem op med et instanttermometer da de havde en kernetemperatur på over 60 grader. Derefter blev de lagt i et dørslag til alle var kogte. 
Gem kogevandet!
Forsæt med at lave en opbagt sovs. Smelt smørret og rør melet i lidt af gangen. Forsæt med Karry og gurkemeje. Lad det brænde godt af inden du begynder at tilsætte kogevandet lidt af gangen. Rør godt rundt og når det absorberet tilsætter du lidt mere. Forsæt indtil sovsen har en passede konsistent. Tilsæt lidt mælk og smag til med citron, sukker og salt og peber.

Fremgangsmåde:

Christian W. Jensen

Ingen kommentarer: